logo

Obecný úvod aneb o čem to celé je? 

Pravděpodobně jste se s nimi už setkali. K vidění jsou na reklamách, v časopisech, ale třeba taky v ZOO na cedulce s popisem zvířat. Řeč je o QR kódech, což jsou malé bílé čtverečky pokryté mozaikou černých bodů. Jeden (dokonce funkční) najdete i v úvodníku tohoto článku. QR kód je vlastně 2D čárový kód, který byl vytvořen japonskou společností Denso-Wave už v roce 1994. QR znamená Quick Response a vyjadřuje také to, k čemu tento kód je – k rychlému načtení, dekódování a použití. Původně byl tento systém vyvinut pro sledování pohybu výrobku v továrně, postupně ale našel výrazně širší uplatnění. Dnes jej najdeme na mnoha různých místech. Hodí se všude tam, kde je potřeba rychle předat větší množství informací, které nechceme ručně opisovat třeba do mobilu nebo počítače. Místo prostého textu tak stačí uživateli předložit malý (či velký) čtvercový obrázek.

Jak číst?

Nejčastěji se QR kódy čtou pomocí mobilního telefonu. Ten máme vždy po ruce, jeho kamera dokáže obrázek sejmout a speciální software jej pak dekóduje. Inteligentnější aplikace dokáží rovnou provést standardní událost podle obsahu kódu: otevřít v prohlížeči zadanou URL, uložit vizitku do kontaktů, spustit e-mailový klient se správně vyplněnou adresou, vložit událost do kalendáře a podobně. Aplikací pro čtení QR kódů je celá řada, pro Android je to například program BarcodeScanner , uživatelé iPhone mohou použít aplikaci BeeTagg. Pro Symbian můžete vyzkoušet DMSymbian nebo UpCode , pro J2ME telefony zkuste BeeTagg nebo QR2DBarCode a na Maemo 5 spustíte mBarcode . Příslušné programy samozřejmě existují i pro další telefony, některé přístroje mívají dokonce čtečku přímo zabudovanou. Čtení je v každém případě jednoduché, stačí namířit kameru na kód a program vše udělá automaticky. Obvykle ani není třeba stisknout tlačítko pro focení.

Jak tedy prakticky kód použiji?

Jednoduše - vezměme si příklad, na kterém to velice rychle pochopíme: V práci už mám padla, jen čekám až mi pojede autobus. Tiskárnu už mám vypnutou a brouzdám po internetu. Hlavou se mi honí - co bude dnes večeři? Brouzdám tedy po internetu a ejhle - dobrý recept. Mám na to chuť, ale už se mi nechce zapínat tiskárnu, abych vše vytiskl. Vytáhnu telefon s QR čtečkou, zamířím na kód, píp a stránka se mi zobrazí na telefonu. Přijdu domů, otevřu stránku na mobilu nebo ipadu a krok za krokem postupuji podle receptu...

Jednoduché, rychlé, praktické…